Dzurinda rokoval v Prešove s predsedami VÚC o fiskálnej decentralizácii

23.02.2004 Celý región

Priama väzba vyšších územných celkov (VÚC) na daňové príjmy by mala byť hlavným zmyslom fiskálnej decentralizácie v rámci prebiehajúcej reformy verejnej sprá...
Priama väzba vyšších územných celkov (VÚC) na daňové príjmy by mala byť hlavným zmyslom fiskálnej decentralizácie v rámci prebiehajúcej reformy verejnej správy. Zhodol sa na tom predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda s predsedami VÚC 20. februára počas ich spoločného rokovania v Prešove.

Dzurinda po stretnutí na tlačovej konferencii naznačil, že všetky získané podnety predloží na rokovaní vlády, aby potom vzišiel z neho návrh predmetného zákona. Platiť by mal od 1. januára 2005. Na otázku, či sa tým uzavrie reforma verejnej správy podľa predstáv jeho vládneho kabinetu, odpovedal, že ak má byť tou koncovkou fiskálna decentralizácia, tak áno. Skôr by však hovoril o dolaďovaní reformných procesov.
Predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík privítal premiérov prísľub, že k návrhu zákona sa ešte v jeho príprave budú môcť vyjadriť predstavitelia VÚC. Zopakoval, že prvoradou požiadavkou VÚC je, aby boli vyňaté zo systému štátnej pokladnice. \"Tým, že sme do nej zaradení, nie sme samosprávni, \" zvýraznil.
Dzurinda rokoval s predsedami siedmich VÚC asi dve hodiny. Jeho vládny kabinet reprezentoval ešte šéf rezortu dopravy Pavol Prokopovič, štátni tajomníci ministerstiev financií a vnútra a splnomocnenec vlády SR pre reformu verejnej správy Viktor Nižňanský. Rozhovory označil za veľmi konkrétne, preto mal z nich dobrý dojem. Podobne pozitívne ich hodnotil Chudík.
Naposledy sa Dzurinda stretol s predsedami VÚC pred necelým rokom v Banskej Bystrici.

(jj)
 

Vyberte región